sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Riisi-rieska

Vain hetki sitten poisnukkuneen mummon resepti on ollut jo vuosia käytössäni. Useimmiten teen riisi-rieskaa juhannukseksi, mutta viime vuosina rieskaa on tullut paisteltua paljon muulloinkin. Lapsetkin pitävät siitä kovasti, varsinkin munavoin kera. Parhaimmillaan rieska on uunituoreena, mutta hyvin se uppoaa sen teon jälkeisinäkin päivinä. Riisirieska on vielä helppo ja vaivaton tehdäkin. 


Pellilliseen tarvitset:

3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
120 g voita

Keitä riisit kattilassa veden ja voin kanssa. Jäähdytä hyvin. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Lisää sitten muut ainekset mukaan:


5 dl maitoa
2 dl kaurahiutaleita
1 kahvikupillinen vehnäjauhoja
1 tl soodaa 
1 tl suolaa
2 kananmunaa
1 prk (2 dl) kermaviiliä
Kun taikina on tasaista, kaada se leivinpaperoidulle uunipellille. Paista n. 15 minuuttia 250 asteessa. Herkuttele hetken jäähdyttyään esim. munavoin kanssa! 
Namskis!




keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Esikoisen syntymäpäiväkakku

Rakkaimpani suunnitteli edellisen syntymäpäiväkakkunsa aivan itse. Hänellä oli 12-vuotisjuhlissaan teemana sitrukset. Tarjolla oli sitrusjuomaa monessa eri muodossa, sitruuna-lime täytekeksejä sekä monien suolaisten leivonnaisten lisäksi mielestäni oikein raikas ja onnistunut moussekakku. 

Kakun kerrokset olivat alhaalta ylös: sitruunamousse, limemousse sekä appelsiinimousse. Maut sopivat loistavasti yhteen, vielä kun kerrosten välissä oli suklainen pohja tasapainottamassa makujen sinfoniaa. Kakku oli lapseni mieleen ja koristelukin onnistunut yksinkertaisuudessaan. Myös työkaverini kehuivat kakkua saadessaan sitä rääppiäisinä maanantaiaamuna kahvikupposen seurana. Pääasia kumminkin, että päivänsankari, äitin rakas, oli tyytyväinen juhlatarjoiluihinsa!




sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Miss Piggy- kuppikakkuset

Olin jokin aika sitten pitämässä lapsille kuppikakkukurssia Seutuopiston nimissä. Pähkäilin päivänä muutamana, mitkä reseptit ottaisin lasten kokeiltaviksi. Ajattelin kumminkin, että vaihtoehtoja täytyy olla muutama, joista sitten lapset voivat valita heille mieluisimman. Reseptiikka ei tietenkään saanut olla kovin haastavaa, koska mukana oli myös 7v. lapsukaisia ja siitä sitten ylöspäin, ja minä kumminkin ainoana aikuisena ohjaamassa ja neuvomassa. Mutta kurssi sujui loistavasti hurjan innokkaiden pikku-leipurien pöllyttäessä jauhoja oikein olan takaa ja nauttien leipomisen ilosta sekä taikinoiden maistelusta, puhumattakaan uunituoreista ja valmiista leivonnaisista!

Resepteiksi valitsin ihanan ystäväni Liisa Westerbergin esikoiskirjasta Makeaa marjaisen kuppikakkuversion, omista kätköistäni minttusuklaisen kuppikakkuohjeen ja sitten hauskat possut, jotka niin elävästi tuovat mieleen oman lapsuuteni Muppettien ympäröimänä.


Nämä hauskat possu-kuppikakut löysin Leilan kuppikakku -kirjasta. Kuppikakkujen pohjataikina on sellainen, jota usein teen ja toisinaan himpun varioiden, koska se on mielestäni helppo ja erittäin hyvänmakuinen. Ruusuvesi antaa siihen kyllä varsin ruusuisen säväyksen. Joten jos sellaisesta tykkää, on se oikein oiva lisä taikinaan. Minä olen onnekseni saanut pullollisen ruusuvettä rakkaan työystäväni tuomana maailmalta, joten sellaista sattumoisin löytyy myös minunkin leivontakaapistani.


12 isoa kuppikakkua tai n. 
24 pienempää 

3 kananmunaa
2½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
100 g voita 
1 dl maitoa 
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
1 hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl ruusuvettä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sulata voi ja lisää siihen maito. Sekoita neste muna-sokeri -vaahtoon. 
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja siivilöi seos samalla varovasti käännellen taikinaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä halutessasi ruusuvesi. 
Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellin syvennyksiin ja täytä 2/3 vuoasta taikinalla. Paista kuppikakkuja uunin keksiosassa n. 15 minuuttia. Kokeile kypsyys vielä tikulla. Jäähdytä huolella.




Vaaleanpunainen tuorejuustokuorrute:
60 g pehmeää voita
3½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunanmehua
100 g tuorejuustoa ( esim. Philadelphiaa)
pari tippaa pinkkiä pastaväriä

Sekoita voi, tomusokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja tuorejuusto sileäksi seokseksi. Värjää kuorrute. Levitä kuorrutetta jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. 


Koristele esim:
vaahtokarkeilla
suklaapastilleilla
kukkaströsseleillä
marsipaanilla tai sokerimassalla
sokerikuorrutteella

Itse leikkasin valkoisesta vaahtokarkista siivun kärsäksi, johon tein sieraimet vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella. Vaaleanpunaisesta sokerimassasta kaulin levyn, josta leikkasin kolmionmuotoiset palat korviksi ja mustasta sokerimassasta otin pienellä tyllalla ympyrät silmiksi. Nämä, jos mitkä, aiheuttivat hilpeyttä maistelijoissa! 



perjantai 19. helmikuuta 2016

Tartu tiukasti hanuriin!

Sain haastavan toimeksiannon, kun tuttava taannoin pyysi tekemään rouvansa juhlapäivää varten haitari-aiheisen täytekakun. Muutoin hän antoi minulle vapaat kädet kakun toteuttamiseen. Täytteet päätin varsin nopeasti, mutta muu suunnittelu vei aikaa kyllä. Vietin useampia hetkiä internetin ihmeellisessä maailmassa taasen ja löysin kuin löysinkin onneksi tarvittavani: vinkkejä ja ajatuksia, kuinka haitari toteuttaa. 

Ensin ajattelin tehdä sokerimassasta vaan kermakakun päälle haitarin koristeeksi. Yhden yön mietittyäni, päädyin kumminkin hieman haastavampaan versioon ja päätin tehdä kakun hanurin muotoon. En ollut ollenkaan varma taidoistani tässä aihepiirissä liikuttaessa, mutta yrittänyttä ei laiteta ja niinpä päätin ottaa härkää sarvista. En halunnut lähteä leikittelemään väreillä sen enempää vaan pitäydyin musta-valkoisessa maailmassa, koska se mielestäni vaikutti tyylikkäältä tähän tarkoitukseen. 

Isännän apuakin tarvitsin hieman kakun koristelussa, kun meinasi tulla himpun kiirus, kun deadline vaan lähestyi uhkaavaa vauhtia ja kakun noutaja oli jo matkalla... Liukuhihnatyö onnistui ja olin enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen!



Kakun pohjana on vaalea vaniljainen kakkupohja ja täytteinä karpalomousse ja kinuskimousse. Päällinen ja koristeet Dr.Öetkerin sokerimassaa ja massan alla voi-sokerikreemi.





maanantai 15. helmikuuta 2016

Kinkku-fetavoileipäkakku

Tämän pikkuruisen voileipäkakun täytteenä kinkkutahna, jossa:

kinkku-suikaleita
fetajuustoa murusina
pippurituorejuustoa
suolakurkkukuutioita
majoneesia
paprikaa pieninä kuutioina

Välissä täysjyväpaahtoleipää ja Pirkan maalaisleipäviipaleita (ruis) "reunattomina"



sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Hassun hauskaa ystävänpäivää!

Aivan ihanaa ystävänpäivää meille kaikille! 


Tänään sain kunnian tehdä ihanalle "asiakkaalleni" synttärikakun 9 vuoden kunniaksi. Ja koska sattumoisin oli myös ystävänpäivä, laitoin hieman siihen liittyviä koristuksiakin mukaan. 

Toiveena pikkuneidillä oli pöllö-aiheinen kakku, pinkillä pöllöllä. Kakun pohjaksi valikoitui vaniljainen vaalea pohja ja täytteeksi laitettiin mansikkamousse ja valkosuklaamousse. Vaahtokarkkimassan alla on sokeri-voikreemi ja koristeet ovat sokerimassaa.






torstai 11. helmikuuta 2016

Mansikka-vadelmakakku

Mansikkamousse:

n. 3 dl tuoremansikkasosetta
1½ dl sokeria
4 dl kuohukermaa vaahdotettuna
½ tl vaniljajauhetta ( tai ½ vaniljatangon siemenet)
6 liivatelehteä

Soseuta mansikat sauvasekottimella ja lisää sokeri. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi vaniljan kanssa. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Ota mansikkasoseesta n. 2 rkl kattilaan liivatteiden sulattamista varten.

Laita leivinpaperi irtopohjavuokaan ja kakkupohjalevy sen päälle. Jos sinulla on reunusmuovinauhaa, kieputa sitä vuoan sisälle. Voit myös leikata leivinpaperista suikaleet, jotka laitat samoin vuokaan sisäreunoille. Tämä ei ole välttämätön toimenpide, mutta saa aikaan siistit kakun reunat, kun kakku irroitetaan vuoasta.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvaan marjasoseeseen. Kaada liivateseos loppuun marjasoseeseen samalla hyvin sekoittaen. Kääntele liivate-marjaseos kermavaahdon sekaan tasaisesti ja kaada täyte vuokaan. Laita pakastimeen jähmettymään n. ½ tunniksi. Jääkaapissa jähmettyminen kestää n. 4 tuntia. 


Kun mansikkamoussekerros on jähmettynyt, tee vadelmamousse samaisella ohjeella:

  4 dl vadelmia
5 liivatetta
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria

 Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Murskaa vadelmat blenderissä ja siivilöi seos. Säästä sileä marjasose. Kuumenna pieni määrä sosetta kattilassa ja liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan marjasoseeseen. Kaada se lopun marjasoseen sekaan ja sekoita.  Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi sokeri mukaan. Nostele varovasti kaavinta apuna käyttäen jäähtynyt marjasose vaahdotetun kerman joukkoon. Kaada tasaisesti pohjan päälle, tasoita pinta lastalla ja laita pakastimeen ½ tunniksi hyytymään.

Ota kakku vuoasta, kun se on jähmettynyt kokonaisuudessaan hyvin. Poista reunakalvot tai reunuspaperit varovasti. Koristele esim. tuoreilla marjoilla, pienillä marengeilla, sitruunamelissalla ja valkoisilla sokerihelmillä.





sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Tädin kullalle!

Onpas hujahtanut taas tovi, kun viimeksi olen blogiani päivittänyt. Harmi. Olen nimittäin ollut taudin kaatamana sängyn pohjalla viime päivät melkoisen tiukasti. Ja sellainen pöpö olikin, että ei paljoa muuta jaksanut, kuin vaihtaa makuupaikkaa sängystä sohvalle ja takaisin. Ja kuinka minä tuosta makoilusta ahdistunkaan! Kun ei edes televisiota jaksanut katsoa... 

Mutta nyt taitaa tauteilu olla voiton puolella, ainakin sydämeni pohjasta toivon niin! Ja siitä kielii mielestäni erittäin hyvä mittari, kun jaksoin kumminkin leipoa tänään niin laskiaispullia kuin sitruunaisia kuppikakkujakin! Leipominen siis kirjaimellisesti toiminut terapianani tähän!  
 
Rakkaalle kummitytölle lähti viimeksi seuraavanlainen synttärikakku. Kakkupohjana on taasen se Suklaapossun mehevä kakkupohja, jota tuunasin tällä kertaa piparminttuaromilla, koska sankarin toiveena oli mahdollisimman minttusuklainen kakku.



Mielettömän mehevä suklaakakkupohja
22 cm vuokaan


Aineet:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1½ tl piparminttuaromia
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1½ dl ranskankermaa
3 kananmunaa
1½ dl sokeria
  1½ dl fariinisokeria
4.75 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
  ½ tl suolaa
½ tl vaniljajauhetta



Ohje:
Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, piparminttuaromi, vesi, ranskankerma, sokerit sekä kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun n.22 cm irtopohjavuokaan. Paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella tarvittaessa, ettei pinta pala. Anna jäähtyä. 



Kakun väliin tein minttusuklaisen moussen.

4 dl vispikermaa
1/4 dl sokeria
250 g tummaa suklaata
1½ tl piparminttuaromia
½ dl Marianne crushia 

Mittaa kerma ja sokeri kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Mausta suklaasula piparminttuaromilla. Sekoita suklaasula kermavaahdon joukkoon huolellisesti. Kääntele joukkoon viimeisenä Marianne-rouhe. Täytä kakku.



Valmista kuorrutusta varten mintunvihreä diplomaattikreemi.

Diplomaattikreemi koostuu 50% vaniljakreemistä ja 50% kermavaahdosta. 

Vaniljakreemiin tarvitset:
  • 1,25dl vaniljakreemijauhetta
  • 2,5dl kylmää vettä

Valmista vaniljakreemi jauheesta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita vaniljakreemijauhe veteen sähkövatkaimella muutamien minuuttien ajan.


Tarvitset lisäksi:
  • 2,5dl kermaa vaahdotettuna 
  • vihreää elintarvikeväriä

Vatkaa kerma vaahdoksi ja värjää haluamaasi sävyyn. Sekoita valmis kreemi kerman sekaan vispilällä tai nuolijaa apuna käyttäen. Diplomaattikreemi on valmis käytettäväksi heti, mutta se myös säilyy jääkaapissa muutaman päivän. 

Kuorruta kakku.
Koristele esim. After eight- suklaalla, Pirkan minttusuklaapalloilla ja minttu-Daimilla. 
Syntymäpäiväsankari toivoi kakun päälle vain lukua 10, mutta tätipä antoikin lahjaksi tehtävän: etsiä kakun päältä se 10 jossain muodossa! Hetki siihen meni, ennenkuin hoksattiin, että After eight- kolmioita löytyi 10 kpl kakun koristelusta. 

Kakku oli nimensä mukaisesti minttusuklaata kaikin puolin, mutta ei liian pistävänä suinkaan eikä raskaan oloisesti vaan sopivassa suhteessa!