keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Voileipäkakkua

Kinkkukakkua vuonankaalilla, ananaskirsikoilla, kurkkusydämillä ja kinkkurullilla koristeltuna. 
Kakusta tuli kaunis ja runsaan näköinen!




tiistai 29. maaliskuuta 2016

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat on vaan niin parasta! En ikinä kyllästy niihin, varsinkaan itse tehtyihin! Kokeilen usein hieman erilaisilla suhteilla lähinnä piirakan kuoria, mutta kertaakaan en ole saanut aikaan sellaisia, jotka eivät olisi sen siliän tien huvenneet parempiin suihin! Nämäkin olivat varsin herkullisia!
Slurps!


Karjalanpiirakat
25 - 30 kpl

Kuoret:
2 dl vettä

1 tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja

noin 3 dl ruisjauhoja

Puuro:
5 dl vettä

3 dl riisiä

1 litra maitoa

1-1½ tl suolaa

nokare voita 


Keitä ensin puuro jäähtymään tai keitä puuro jo vaikka edellisenä päivänä. Kiehauta vesi. Lisää sitten riisisuurimot ja anna veden imeytyä niihin. Lisää maito ja kypsennä puuro, mutta varo keittämästä liian kypsäksi. Mausta puuro ja nosta jäähtymään. Jos puuro tuntuu liian paksulta levittää kuorille, lisää siihen yksi kananmuna ja sekoita puuro hyvin tasaiseksi. Kananmuna löysyttää puuroa ja samalla puuro-osa ruskistuu paistettaessa kauniisti.

Valmista kuoritaikina kylmään veteen alustaen kiinteähkö taikina.

Ajele ohuet kuoret, täytä kylmällä puurolla , rypytä piirakoiksi ja paista 250 - 300 asteessa (sähköuuni täysillä) kunnes puuro osa saanut hieman väriä ja pohjallakin on paistopinta. Kasta piirakat paistamisen jälkeen kuumassa voi-vesiseoksessa ( 2 dl vettä ja 75 g voita ). Anna piirakoiden tekeytyä hetken peitettynä ja herkuttele hyvällä ruokahalulla!





sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Super-sitruunapullat





Pullataikina:
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita


Rahkatäyte:
1 prk maitorahkaa
½ sitruunan mehu
½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
½ sitruunan raastettu kuori
2 rkl lemoncurdia
1 kananmuna
ripaus keltaista tomuväriä


Liuota kädenlämpöisen maidon joukkoon hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää 4 dl vehnäjauhoja. Vatkaa muutama minuutti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan samalla alustaen. Lisää viimeiseksi pehmeä voi ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä.

Tee rahkatäyte sekoittamalla vain kaikki ainekset keskenään huolella.

Leivo taikinasta jauhotetulla työpöydällä pikkupullia. Kohota pellillä hyvin peitettyinä noin kaksinkertaisiksi. Paina lasin pohjalla pulliin kuoppa. Voitele kananmunalla ja täytä rahkatäytteellä.

Paista rahkapullia 225 asteessa 12-16 minuuttia. Tällä kertaa koristelin valmiit pullat ihanilla karhunvatukoilla, jos haluaa vaihtelua esim. rusinoille.


Pullien nimi tulee siitä, että minulle ne tuovat mieleen Super-salmiakkipastillit ja ennen kaikkea pastillirasiassa olevan logon. Silmä-salmiakiksikin meillä niitä kutsutaan! 
Pullista tuli herkullisia, mutta ennen kaikkea hauskannäköisiä!



keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Pääsiäisleipää

Päätin hyväksi havaittua ja viime aikoina niin monta kertaa leivottua leipää vähän tuunailla pääsiäisen kunniaksi ja tällaisen reseptin sain aikaiseksi:


Taikina:

4½ dl vettä
3/4 palaa hiivaa
½ dl kuivattuja aprikooseja pieninä kuutioina
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
½ dl öljyä
½ tl sahramia
1 dl ruisleseitä
1½ rkl unikonsiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
3 dl sämpyläjauhoja
4 dl vehnäjauhoja


Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva, lisää siirappi, suola ja öljy sekä pieneksi saksitut aprikoosit. Lisää kuivat aineet parissa erässä taikinaan, vaivaa taikinaa koneella n. 5 min. Voitele leipävuoka huolella ja kaada taikina siihen. Anna kohota liinan alla n. 30 min. Paista sitten 175 asteessa n. 40 min.
Kumoa leipä vuoasta hieman jäähtyneenä. 

Parhaimmalta leipä maistui ihan pelkän voin kera ja
mukana oli monenlaista suutuntumaa!







sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pääsiäispesät

Kuopukseni halusi leipoa kuppikakkuja kahvivieraille ja mie ehdotin, että josko pääsiäisen tapaan tekisi koristelun niihin. Ja hän innostui tietenkin, pääasia, että saa leipoa! Vielä kun tytär sai mukavan kaverin apurikseen, niin johan alkoi pääsiäispesiä tulla kuin liukuhihnalta. Niistä sitten nautittiin suupielet vihreinä kahvi- ja mehukupposten äärellä!


Taikina:

2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
60 g voita 
1 dl sitruuna-limerahkaa
½ dl maitoa 
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu


Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita rahka, sitruunankuori ja -mehu. Lisää rahkaseokseen maito. Sekoita sulatettu voi ja rahkaseos muna-sokeri -vaahtoon. 
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja siivilöi seos samalla varovasti käännellen taikinaan.

Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellin syvennyksiin ja täytä 2/3 vuoasta taikinalla. Paista kuppikakkuja uunin keksiosassa n. 15 minuuttia. Kokeile kypsyys vielä tikulla.
Jäähdytä huolella.




Jäähtyneiden kuppikakkujen päälle tehtiin kuorrutus Floora vanillasta ja vaniljakreemijauheesta sekä vihreästä tomuväristä kuohkeaksi vaahdoksi vatkaamalla.
Ruoho-tyllalla pursotus ja suklaisia munia pesän viimeistelyyn.

Raikkaan makuisia ja hauskojahan nuo oli syödä!



Aurinkoista palmusunnuntaita ja ihanaa pääsiäisen odotusta meille kaikille herkkusuille!

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Valkosuklainen vadelmajuustokakku



Eräille syntymäpäiville toivottiin valkosuklaista tuorejuustokakkua. 
Ensin pohdittiin, paistetaanko kakku vai hyydytetäänkö vain ilman uunia. Kakun tuli olla joka tapauksessa vähälaktoosinen ja päätettiin laittaa vadelmia raikastamaan muutoin melko makeaa valkosuklaata, koska sitruunaa ei saanut käyttää missään muodossa. 


 Pohja:
150 g digestive-keksejä
1 dl mantelijauhetta
75 g voita


Murskaa keksit esim. minigrip-pussissa kaulimen avulla. Lisää niihin mantelijauhe ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille. Laita vuoka täytteen teon ajaksi jääkaappiin odottamaan. 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 


Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
1 prk ranskankermaa (200 g)
130 g valkosuklaata 

rasiallinen tuoreita vadelmia


Sulata valkosuklaa. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää seuraavaksi vaniljasokeri, perunajauhot ja ranskankerma joukkoon. Kääntele lopuksi valkosuklaa mukaan. Kaada pohjan päälle. Painele puoli rasiallista vadelmia täytteeseen ja paista uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. 

Anna jäähtyä hyvin. Kakku on parhaimmillaan saatuaan vetäytyä rauhassa jääkaapissa esim. yön yli. 

Koristelin kakun tällä kertaa tuoreilla vadelmilla, valkosuklaalla kuorrutetuilla kuivatuilla vadelmilla sekä pinkeillä sokerihippusilla. Päällä on myös valkosuklaasta tehty päivänsankarin täyttämä komia ikä!




sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Salama Mc'Queen

Salama-kakku oli pikkumiehen toiveissa 8-vuotisjuhliinsa. 


Täytteeksi tuli laittaa mansikkaa, banaania ja kermarahkaa. Päädyin raikastamaan usein hieman tunkkaista banaani-mansikkayhdistelmää sitruuna-limerahkalla kermavaahdon seassa. Ja yhdistelmä toimi ainakin minun mielestäni oikein hyvin. Vielä kun kakku piti päällystää sokerimassalla ja laittaa sen alle sokeri-voikreemi, yltiöimelyys ei ollut kaukana! Siitäkin syystä rahka oli todella tarpeen olla mukana!


Voikreemin tein tällä kertaa mansikan makuiseksi:
170 g voita
2 dl tomusokeria
2 tl mansikka-aromia


Koristeet on tehty sokerimassasta ja liimattu CMC-jauheesta tehdyllä liimalla kiinni kakkuun. Kakkua ja sen tekoa pohdin pitkään mielessäni, että miten mikäkin kohta kannattaa rakentaa ja koota, mutta lopputulokseen olin kyllä erittäin tyytyväinen. Ja kuulemani mukaan myös päivänsankari oli onnellinen kakustaan.







keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Mehevä vuokaleipä

Kermaruusun blogista löysin herkullisen kuuloisen ja helpon vuokaleipäohjeen taannoin. Ja niinpä päätin sitä kokeilla pikimmiten.


Taikina:
4½ dl vettä

3/4 palaa hiivaa

1 rkl siirappia

2 tl suolaa

½ dl öljyä

1 dl ruisleseitä

½ dl auringonkukansiemeniä

½ dl pellavansiemeniä

3 dl sämpyläjauhoja

4 dl vehnäjauhoja



Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva, lisää siirappi, suola ja öljy. Lisää kuivat aineet parissa erässä taikinaan, vaivaa taikinaa koneella n. 5 min. Voitele leipävuoka huolella (itse käytin 1,7l vuokaa) ja kaada taikina siihen. Anna kohota liinan alla n. 30 min. Paista sitten 175 asteessa n. 40 min.
Kumoa leipä vuoasta hieman jäähtyneenä. 

Tuore leipä oli todella herkullista ja se hävisikin nopsaan parempiin suihin. Leivonnan jälkeisenä päivänä se maistui vielä aivan yhtä hyvälle kuin uunista ottamisen jälkeenkin. Isäntä jopa oli sitä mieltä, että se oli parempaa, kun se vähän kuivahti pinnalta ja oli kumminkin vielä mehevä sisältä. 





sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Mustikka-banaanikahvikakku



Ulla Svenskin leivonnaiskirjasta löysin hyvän ja helpon kahvikakkuohjeen, jota piti heti kokeilla, pikkumuutoksin tietenkin. Se oli mehevää ja juuri passelisti kosteaa, kuten mielestäni hyvän kahvikakun kuuluukin olla. Eikä se tarvinnut kuorrutustakaan ylleen tomusokerointia lukuunottamatta! 
Kakun saat aikaiseksi seuraavilla aineksilla:

200 g voita
2½ dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
250 g maitorahkaa
2 dl mustikoita
2 survottua banaania

Vaahdota ensin pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi vuorotellen rahkan kanssa varovaisesti käännellen. Lisää lopuksi mustikat ja survotut banaanit myös käännellen niin kauan, että taikina on tasaista. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka sekä lämmitä uuni 175 asteeseen. Paista kakkua n. 50-60 minuuttia.

Tämä kahvikakku oli aivan super-hyvää! Ja miten helppo tehdä!





lauantai 5. maaliskuuta 2016

Kinuskia ja lakkaa

Tällainen kakku tilattiin 80-vuotiaalle herrasmiehelle juhlapäivää ilahduttamaan. Kakun välissä on lakkamousse (ilman lakan kiviä) ja kuorrutuksena kinuskia. Pohja on gluteeniton vaalea kakkupohja:


8 munan kakkupohja:
8 kananmunaa

2 ½ dl sokeria

2 ½ dl gluteenittomia jauhoja

1dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta
½ tl vaniljajauhetta


Vaahdota kananmunat ja sokeri huolellisesti kovaksi vaahdoksi. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon samalla varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan, jonka halkaisija on n. 26cm.
Paista 175 asteessa n. 40-50 minuuttia, kunnes tikkuun ei enää kokeiltaessa tartu taikinaa. 
Anna jäähtyä hieman ja kumoa ritilän päälle jäähtymään loppuun asti. 


Valmista täyte:

4 dl lakkaa
5 liivatetta
4 dl kuohukermaa
1-1½ dl sokeria (maun mukaan)

1 rkl vaniljasokeria
1 rkl tyrnijauhetta


Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Murskaa lakat blenderissä ja siivilöi seos. Säästä sileä sose. Kuumenna pieni määrä sosetta kattilassa ja liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan soseeseen. Kaada se lopun lakkasoseen sekaan ja sekoita.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi sokerit ja tyrnijauhe mukaan. Nostele varovasti kaavinta apuna käyttäen jäähtynyt lakkasose vaahdotetun kerman joukkoon. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Leikkaa kakku kolmeen osaan.
Täytä lakkamoussella ja laita kakku jääkaappiin.
Vaahdota kerma reunoja varten ja keitä kinuskia n. 15 minuutin ajan. 


Ainekset kinuskiin:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria


Valelin kakun päällisen omenamarmelaadilla ennen kinuskin kaatamista. Näin varmistin, ettei kakku ainakaan imaise kinuskia sisäänsä vaan se jää kauniisti ja kiiltävästi pinnalle.





Kun kinuski on jähmettynyt, koristele kakku haluamallasi tavalla. Itse laitoin sokerimassakukkasia muutaman ja valkosuklaasta päivänsankarin iän, joka onkin huikea! 

Sitten pursotin reunat ja viimeistelin kakun.